Polisen anmäler allt fler fall

Uppdaterad
Publicerad

Antalet orosanmälningar om barn som far illa har ökat kraftigt  i Karlstad det senaste året. Och nu förstärker socialtjänsten med sex tjänster för att klara den ökade arbetsbelastningen.

Sedan 2013 har antalet orosanmälningar om barn som far illa ökat med hela 11 procent i Karlstad och var under 2014 uppe i 1 600 stycken. Det har lett till ett kraftigt ökat tryck på socialtjänsten som från och med i år fått 4, 5 miljoner kronor extra för att förstärka arbetet med utsatta barn.

– Det betyder mycket att vi fått gehör för att arbetssituationen varit ansträngd. Nu har vi kunnat organisera oss med två enheter som kommer arbeta med myndighetsutövande barnavård och vi kommer vara fem personer till i socialsekreterarledet som utreder de här barnen, säger Ulla Eklund som är avdelningschef inom socialtjänsten i Karlstad.

Den enskilt flitigaste anmälaren är polisen som också ser en klart uppåtgående trend när det gäller barn som far illa. Sedan 2012 har antalet orosanmälningar från polisen i Karlstad med kranskommuner ökat med 165 procent.

– De flesta anmälningar som skrivs inom polisen kommer från poliser i yttre tjänst. Det kan handla om vilket jobb som helst. Det vi har blivit väldigt bra på är att ha ögonen öppna för om barn kan påverkas av den situation som vi kommer till, säger kriminalinspektören och ungdomsutredaren Ulrika Persson.

Och polisen har satsat både på utbildning och struktur för att kunna ta hand om alla barnärenden de stöter på.

– Det som har hänt är att samtlig personal i yttre tjänst har utbildats i den här delen. Vi har också infört en samordningsfunktion där alla anmälningar hamnar och där man kvalitetsgranskar alla anmälningar. Det har lett till att det blivit fler anmälningar från vår sida, säger Ulrika Persson.

– Här har vi en viktig pedagogik och metodik, tänker jag. Om polisen skulle glömma barnen som står gömda i ett rum och har bevittnat våld så har vi ju tappat några barn som kan fara illa. Att polisen har tittat närmare på barnen ur ett barnperspektiv är viktigt för de här barnen, säger Ulla Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.