Politiker kan tvingas lämna parti

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags blev han kommunfullmäktiges ordförande för Hela Edas Lista. Samtidigt är han LO-representant och medlem i socialdemokraterna. Själv tycker han det går ihop, men det gör inte partiet.

– Det kan jag faktiskt förstå om det ser lite knepigt ut. Framförallt kanske om man bor här i Eda så kanske de tycker att jag är kluven, säger Bo-Inge Nilsson (HEL).

Han gillade inte hur socialdemokraterna skötte politiken lokalt i Eda utan bytte till Hela Edas Lista. Så här har han tänkt kombinera sina partisympatier.

– Jag tycker det är enkelt Det med Hela Edas lista är ändå ett lokalt parti som endast figurerar i Eda kommun. Och det att jag är med i Socialdemokraterna det är för att det är där mitt hjärta ligger, säger han.

Socialdemokraternas partidistrikt i Värmland ser inte enkelheten på samma sätt som Bo-Inge:

– Det är naturligtvis inte gångbart att det kan vara på det sättet. Är det så att man väljer att göra karriär i ett annat parti så får man begära utträde ur vårt parti. Så enkelt är det, säger partidistriktets ordförande Ulric Andersson (S) och fortsätter: Gör man inte det så blir det ett ärende för uteslutning.

Det har varit rörigt i Eda både före och framförallt efter valet. Nu tar Hela Edas Lista makten med Bo-Inge på en av de ledande posterna. Och Socialdemokraterna skulle helst se att han lämnade partiet frivilligt.

Det är det normala. Det är exceptionellt om man ska behöva att begära att någon utesluts, säger partidistriktets ordförande Ulric Andersson (S)

Bo-Inge Nilsson (HEL):

– Tyvärr har jag inte så mycket att säga till om men jag kommer fortfarande att ha mina rötter i socialdemokraterna. Det är riksdagsval nu i mars igen så det är klarat att när jag är ute i LO-distriktets roll så kommer jag prata väl om (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.