Politisk röra i Eda

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska läget i Eda efter valet är rörigare än någonsin.

Trots att det har gått mer än en månad sedan valet är det fortfarande inte klart vilka som ska regera i alla kommuner. Och i Eda är det rörigare än någonsin.

Svårt pussel

De två största partierna i Eda efter valet blev Socialdemokraterna och Hela Edas lista med vardera 10 mandat av de totalt 35. Men de två partierna är inte intresserade av att samarbeta i nuläget. Och för att något av dem ska kunna bilda majoritet krävs stöd från i stort sett alla andra partier.

– Det som komplicerar det hela är att det är åtta partier i fullmäktige numera och då blir det svårt att få ihop pusslet, säger Hela Edas listas kommunalrådskandidat Hans Nilsson (HEL).

(C) i opposition

Det sittande centerpartistiska kommunalrådet Johanna Söderberg vill inte ge någon intervju i dag. Men hon har tidigare klargjort att Centerpartiet kommer att gå i opposition.

– Det komplicerar en hel del. Jag tycker att vi ska göra en samling nu för att lösa de ekonomiska problem vi har i kommunen och som vi långsiktigt behöver komma underfund med, säger Hans-Peter Jessen (S),  som är Socialdemokraternas kommunalrådskandidat.

Inget samarbete med (SD)

Ingen av de båda kommunalrådskandidaterna är beredd att ingå samarbete med Sverigedemokraterna och utan Centerns fem mandat kan vare sig hela Edas lista eller Socialdemokraterna bilda majoritet.

– Det är lätt hänt att det blir ett minoritetsstyre. Jag har själv suttit i minoritetsstyren under flera perioder och det kan gå om man har bra samarbetsformer för detta, säger Hans-Peter Jessen (S).

Hur kompromissvilliga är ni för att hitta en politisk lösning?

– Vi kan diskutera de olika frågorna. I en förhandling handlar det om att ge och ta, säger Hans Nilsson (HEL).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.