Professorer sågar vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Två professorer i populationsgenetik sågar regeringens ambition att begränsa vargstammen till 180 individer. Det uppger Sveriges Radios Ekot.

Det har gått ett par veckor sedan miljöminister Lena Ek (C) presenterade regeringens ambitioner gällande reglering av vargstammen. Dagens stam på drygt 300 vargar anses kunna minskas till 180, bland annat genom selektiv jakt där de djur som är mest inavlade och har sämst genetisk status ska skjutas men också genom utplantering av vargvalpar. Den ambitionen får nu skarp kritik.

– En hotad population gynnas av en hög numerär. Börjar man skjuta av djur minskar ju storleken på det här beståndet, säger Nils Ryman som är professor i populationsgenetik vid zoologiska institutionen vid Stockholms universitet till Ekot.

– Det är ett stort genetiskt risktagande. När vi håller ner stammarna så plockar vi ju bort genetiskt material ur dem. Den här sortens hantering skulle vi inte drömma om att applicera på tigrar, säger Nils Rymans professorskollega Linda Laikre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.