Protest mot färre tågavgångar

Publicerad

Representanter för sex statliga myndigheter i Värmland protesterar nu mot SJ:s planer på färre dagliga tågstopp vid stationerna i Arvika och Kristinehamn.

I ett brev till ansvariga på SJ skriver bland andra landshövding Kenneth Johansson och generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Helena Lindberg, att de ser med stor oro på SJ:s planer att förändra tågtrafiken nästa höst.

Enligt de sammanlagt sex undertecknarna kommer förändringen att att påverka deras möjligheter att bedriva effektiv verksamhet på ett mycket negativt sätt.

Färre avgångar

I förslaget till ny tidtabell vill SJ sätta in snabbare tåg på sträckan Stockholm-Karlstad-Oslo. I Kristinehamn går det idag åtta avgångar mellan Karlstad och Stockholm en vanlig vardag. Enligt förslaget ska de minskas till fem. Det innebär att det inte kommer att stanna några tåg alls i Kristinehamn mellan tjugo i tolv och fem i sex på eftermiddagen från och med augusti 2015, om förslaget går igenom.

De sex statliga myndighetscheferna skriver i brevet att de är beroende av goda kommunikationer med Stockholm, och att många av deras medarbetare  bor i andra kommuner än Karlstad. Flera av myndigheterna har också verksamhet i Stockholm och på andra platser i landet. De är dessutom beroende av att kunna ta emot besökare.

Kritiska till försämring

Övriga undertecknare är generaldirektörerna för Konsumentverket och Elsäkerhetsverket, Gunnar Larsson och Elisabeth Falemo, samt länspolismästare Dan Persson och rektorn för Karlstads universitet, Åsa Bergenheim.

I brevet uppmanar de SJ att se till att möjligheten till rimlig kommunikation mellan Stockholm och de värmländska städerna inte försämras.

Den nya tidtabellen är än så länge ett förslag. Trafikverket kommer att slå fast tågplanen under hösten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.