Rekordstor vargstam

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vargar i Värmland i vinter nådde en rekordnivå på ca 200 individer. Den uppskattningen gör länsstyrelsen i sin årliga rovdjursinventering, som visar att antalet vargrevir ökat från 26 till 29.

När det gäller antalet revir som hade föryngringar ökade antalet från 15 till 20 vintern 2013/2014 jämfört med året innan.

I sin rapport skriver länsstyrelsen bland annat att ”I den mån det är möjligt att uppskatta revirens storlek så tycks det bli fler mindre revir i områden som tidigare omfattats av ett revir.”

När det gäller lodjur uppskattas antalet till cirka 54 individer vintern 2013/2014. Ingen inventering av björn har genomförts denna säsong. Antalet järv i länet har inte kunnat fastställas, dock har spår och spillning konstaterats.

För kungsörn skriver länsstyrelsen att ”Vid inventeringen av kungsörn i Värmland 2013 besöktes 7 av 8 tidigare kända revir, varav 2 hade lyckade häckningar.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.