Rollspel om knark

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av professionella skådespelare har nästan all personal på Karlstads största krogar i år utbildats i att upptäcka och kunna hantera narkotikapåverkade personer.

Under kursen får deltagarna lära sig känna igen tecken på drogpåverkan och rollspela olika krogscener tillsammans med några professionella skådespelare. För krogpersonalen, som möter en hel del narkotika i jobbet, är det inte alltid enkelt att upptäcka drogpåverkade personer.

– Det är ju svårt att se i mörkret och har du mycket att göra så har du inte tid att stå och titta på dina gäster, säger Robert Olsson som är bartender på Tempel.

Skådespelare undervisar

Det är den Stockholmsbaserade teatergruppen Solvere som håller i kursen och de är runt om i hela Sverige och undervisar. Utbildningen var först inriktad mot enbart dörrvakter.

– Garderobierer, barbacks eller serveringspersonal ser mer än vad kanske dörrvakter gör. När narkotikapåverkade kommer i dörren så kanske de skärper sig, säger skådespelaren Patric Almgren som är en av kursledarna.

Utbildningen anordnas av Krogar mot Knark i Karlstad och har hållts i flera år. Nu är nästan all personal, på de åtta största krogarna i stan, utbildad.

– Vi har utbildat nästan 126 stycken i krogpersonalen under året. Så det har blivit ett mycket större intresse för kursen, säger Magnus Wallgren alkohol- och drogsamordnare i Karlstads kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.