Romer skrämda efter brand

Uppdaterad
Publicerad

De romer som bodde i parkeringshuset Duvslaget i Karlstad är skrämda efter gårdagens brand.

Genom nätverket Karlstad mot rasism har de fått tak över huvudet i natt.

– De fick sova i en lägenhet på Kronoparken som en privatperson är snäll och lånar ut berättar Kajsa Jansson, i Karlstad mot rasism.

Branden vid Duvslaget

Orsaken till branden är oklar, men varken polis eller räddningstjänst har kunnat hitta någon naturlig brandorsak.

Kajsa Jansson som var snabbt på plats har sin bild av saken klar.

– Det här är ett attentat riktat mot romerna. Jag tycker det är fruktansvärt. De äger nästan ingenting och det de ägde blev uppbränt. Kläder och pengar, allt.

– En av romerna berättade för mig att en man vid flera tillfällen kommit förbi på kvällarna och skrikit åt dom. De upplevde honom som otäck och hotfull, men vågade inte anmäla honom.

Det var vid 21-tiden på fredags kvällen som branden startade och de sex romer som bor där befann sig då på McDonalds berättar Kajsa Jansson.

– Jag och en vän gick dit för att ge de beskedet och det var inte roligt. De blev jätteledsna och rädda. De vågar inte stanna kvar.

Kärleksbombning

Händelsen spreds snabbt i sociala medier med starka reaktioner som följd. Många vill hjälpa till med pengar och saker och idag klockan 18.00 anordnar Karlstad mot rasism, Stöd för hemlösa i Värmland och Kristinehamn för mångfald en aktion man kallar ”Kärleksbomba Duvslaget”. Alla som vill visa sitt stöd uppmanas att fästa ett hjärta på platsen där det brann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid Duvslaget

Mer i ämnet