(S)+(V) = rätt till heltid

Uppdaterad
Publicerad

Även privatanställda inom vård och omsorg i Karlstad ska erbjudas heltid, det föreslår nu Socialdemokraterna och Vänstern. Alliansmajoriteteten sågar förslaget.

Sedann flera år tillbaka har Karlstad kommun erbjudit alla sina anställda heltid om de vill ha det. Socialdemokraterna och Vänstern vill nu att även privatanställda som utför kommunala tjänster, till exempel hemtjänst, personlig assistans och snöröjning, ska erbjudas samma sak.

– Vi ska kunna ställa samma krav på offentlig finansierad välfärd, säger Linda Larsson (S) som var en av dem som lade fram förslaget i kommunstyrelsen idag.

Förslaget har tidigare varit uppe vid två tillfällen, då enbart avseende vård- och omsorgsområdet. Då har det röstats ned av majoriteten som även nu är mycket kritiska till förslaget. I ett pressmeddelande skriver de att mindre entreprenörer som klipper gräs eller snöröjer kan komma att drabbas hårt och att de i förlängningen inte överlever.

Linda Larsson (S) ser ingen risk för att mindre entreprenörer går omkull.

– Normen ska vara heltid men ibland så fungerar ju inte det och det är okej, säger hon.

Vänstern och Socialdemokraterna ser förslaget som en del i ett jämnställdhetsarbete.

– Många anställda som går deltid är kvinnor och att erbjuda dem heltid är en viktig del av ett jämställdhetsarbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.