S och V vill ha färre landstingsråd

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande majoriteten i Värmlandssamverkan vill däremot ha fler landstingsråd i styrelsen.

Idag presenterade den röda oppositionen sitt förslag till en ny politisk organisation i landstinget och till skillnad från majoriteten i Värmlandssamverkan vill man ha färre landstingsråd.

Tanken är, enligt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, att minska antalet landstingsråd från nio till sex. Mandaten skulle fördelas så att Värmlandssamverkan som i dag har sex mandat får tre och den röda oppositionen får tre.

I praktiken innebär det att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får mer makt i styrelsen. Förslaget är tänkt att effektivisera beslutsprocessen i landstinget, minska kostnaderna och göra det politiska ansvaret tydligare.

SD kan få ett landstingsråd

Den styrande majoriteten i Värmlandssamverkan vill däremot ha fler landstingsråd i styrelsen. I deras förslag ska varje parti med mandat i fullmäktige också ha minst ett råd i styrelsen. Det innebär att landstingsråden utökas från nio till tio eftersom Sverigedemokraterna då får en plats.

Värmlandssamverkan vill också att antalet politiker i beredningarna ska bli fler. Deras förslag skulle öka kostnaderna för landstinget med 2,2 miljoner per år.

Beslutet om hur den politiska organisationen ska se ut avgörs i landstingsfullmäktige på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.