(S) vill locka med arbetsmarknadsprogram

Uppdaterad
Publicerad

Om socialdemokraternas valförslag om ett arbetsmarknadsprogram blir verklighet hävdar partiet att över 2000 arbetslösa i Värmland skulle få en plats i utbildning eller som praktikant.

För några veckor sedan kom socialdemokraterna med ett arbetsmarknadsprogram som skulle ge 68 000 utbildnings- och praktikplatser. Idag presenterade Socialdemokraterna i Värmland vad programmet får för effekter här.

Drygt 2100 arbetslösa värmlänningar skulle få plats i utbildning eller som praiktikant inom den offentliga sektorn.

Vården och omsorgen skulle stå för närmare 900 praktikplatser. Dessutom vill Socialdemokraterna i Värmland öka utbildningsinsatserna för arbetslösa med drygt 1100 fler platser på yrkeshögskolor och vuxenutbildningnar.

I skolan skulle 160 extratjänster skapas.

När förslaget för hela landet presenterades mötte det stark kritik från alliansen som anser att förslaget inte skulle ge den effekt som Socialdemokraterna hävdar.

(S) i Värmland vill också ge regionen större inflytande att matcha arbetssökande och arbetsgivare. Där tycker Socialdemokraterna att alliansen vill styra för mycket.

– De kommer med för mycket pekpinnar, de talar om att det här och det här ska ni använda pengarna till. Vi säger att nu kommer det x antal miljoner till länet och så får ni använda det efter bästa förmåga, säger riksdagsledamoten Gunilla Svantorp (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.