Sämre än väntat av Stora Enso

Publicerad

Stora Enso redovisar en vinst före skatt på 39 miljoner euro, motsvarande cirka 360 miljoner kronor, för andra kvartalet 2014.

Det kan jämföras med vinsten på 24 miljoner euro motsvarande period 2013 för den finländsk-svenska skogsindustrijätten.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 125 miljoner euro, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 2.579 miljoner euro, jämfört med 2.726 miljoner euro ett år tidigare. Där hade analytikerna räknat med en omsättning på 2.583 miljoner euro.

Den minskade omsättningen beror ”på strukturell nedgång i efterfrågan på papper”, skriver bolaget.

Nedlagt bruk kostar

Stora Enso redovisar engångsposter med en negativ nettoeffekt på cirka 106 miljoner euro på rörelseresultatet. Engångsposterna minskar resultatet per aktie med 0,13 euro, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

En stor del av engångsposterna kommer från kostnaden för att lägga ner pappersbruket Corbehem Bruk i Frankrike. Bruket har stått stilla sedan januari i år.

”Resultatet för andra kvartalet ligger i övre delen av våra förväntningar, i huvudsak framdrivet av Renewable Packaging som presterade över förväntan och av att bolaget med 22 procent överträffade målet på 200 miljoner euro på årsbasis för strukturella kostnadsminskningar”, skriver avgående vd:n Jouko Karvinen i en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.