Sänkt mjölkpris oroar bönder

Uppdaterad
Publicerad

Grundpriset på mjölk sänks nu i dag med ytterligare 15 öre per kilo. Mjölkbönderna i Arla får nu 3 kronor och 2 öre per kilo. Hillevi Nyman är ekomjölkproducent och hon är orolig över vad som ska hända.

 – Det är tufft, de har sänkt med 50 öre redan. För oss som har 80 mjölkkor så gör det ungefär 30 000 kronor i månaden. Man står ju fortfarande här med exakt samma utgifter. Det är foder och diesel och mycket annat, säger Hillevi Nyman.

25-åriga Hillevi Nyman driver Åneholms gård i Frykerud tillsammans med sin pappa. De har 80 mjölkkor och ser nu med oro på de nya prissänkningarna som Arla gör på mjölken. 15 öre per kilo sänks nu grundpriset till mjölkbönderna med denna gång. Det innebär en prissänkning med totalt 50 öre sedan februari i år.

På gården har de totalt cirka 250 djur. Mjölkproduktionen är en viktig del på Åneholms gård. Hos Arla är mjölkbönderna både ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. På Arla menar man nu att prissänkningen är nödvändig bland annat på grund av förändringar på världsmarknaden. 

– Det första är att priserna legat på ganska hög nivå under en period vilket har gjort att mjölkproduktionen har ökat i världen och då har

tillgången på mjölkråvara globalt sett ökat och det sätter press på priserna. För det andra har Kina nära nog lämnat den globala marknaden för tillfället. De har tidigare köpt väldigt mycket mjölkpulver och det tredje som hänt är den ryska bojokotten mot mejeriprodukter från EU som har satt ytterligare press på priserna, säger Clas Henriksson, presschef på Arla.

– Nånting måste hända med mjölkpriset för så här kan vi inte ha det på en längre sikt. Vi hoppas klara av den här nedgången och hoppas det blir bättre, säger Hillevi Nyman.

   Men på Arla tror man på fortsatta prissänkningar.

–Vi tror att den här turbulenta perioden kommer att fortsätta och att det därför finns risk för ytterligare sänkningar framöver, säger Clas Henriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.