Satsning på sagolik lucia

Uppdaterad
Publicerad

Engagemanget kring årets luciafirande är något utöver det vanliga i Torsby. Bovilgårdens vänner ska återuppliva en luciakortege som gjorde succé på 40- och 50-talet.

1948 gjorde sagotecknaren Bo Vilson den första skissen av en luciakortege på uppdrag av Torsby kommun och resultatet blev lyckat. ”En strålande folkfest, som ett stycke ur Tusen och en natt, med 7000 åskådare” kunde man läsa i Nya Wermlandstidningen dagen efter. Nu har Bovilgårdens vänner engagerat hela bygden för att återuppliva kortegen.

– Det blir en förridare på häst som blåser i trumpet och sen kommer scoutkåren efter med facklor säger Björn Vilson, son till Bo Vilson och engagerad i Bovilgårdens vänner.

Och det är bara början. Sedan kommer luciavagnen med lucia på en tron följt av sex tärnor, en karlavagn med stjärngossar och tomtefamilj och längst bak i ledet rider småluciorna på ridskolans hästar.

Hoppas på karnevalstämning

Det är lite finlir kvar men snart är Luciavagnen och Karlavagnen som ska ta luciatåget genom Torsby klara. Torsten Nilsson har varit med och skapat vagnarna utifrån orginalskissen.

– Det var nog vingen på hägern här som det var mest jobb med, att spänna all väv, säger Torsten Nilsson.

– Det kommer bli vackert tror jag. Lite snö på är bra också.

Vem som intar tronen som lucia är fortfarande hemligt men utöver luciatåget får vem som helst gå med i kortegen och arrangörerna hoppas på karnevalstämning.

– Vi kommer ha en karnevalsdel i tåget och hoppas att föreningar, barnfamiljer och andra vill gå med och klä ut sig, säger Björn Vilson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.