SD-politiker kan bli nytt landstingsråd

Publicerad

Demokrati måste få kosta. Så resonerar de sex partierna i landstingets Värmlandssamverkan som nu vill utöka den politiska organisationen med ytterligare ett landstingsråd.

Det är Sverigedemokraten Anders Ahl som nu börjat hoppas på en halvtidstjänst på landstingsråd. Han arbetar som lokalvårdare på en förskola, men om förslaget om ytterligare ett landstingsråd går igenom kan han få ägna sig åt politik mer eller mindre på heltid. 

– Det är som natt och dag för mig, säger Anders Ahl (SD) som idag är fritidspolitiker. 

Enligt honom jublar partiets väljare att Sverigedemokraterna nu släpps fram och får samma möjligheter som de andra partierna. 

Det är alltså de sex partierna i Värmlandssamverkan som lagt fram förslaget som skulle utöka antalet landstingsråd från nio till tio, vilket skulle göra Värmland till ett av de län i landet som har flest antal landstingsråd. Moderaternas landstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen Fredrik Larsson (M) ser det som ett demokratiskt riktigt beslut som är rätt att ta även i ett läge där landstinget har svårt att få pengarna att räcka.

– Demokrati måste få kosta. Värmlänningarna har uttryckt en vilja genom att rösta som de gjort. Då måste vi också ge alla förutsättningar att arbeta politiskt på samma villkor, säger han. 

Men oppositionen tycker att den politiska organisationen är onödigt stor.

– Vi hade åsikter om detta redan efter förra valet, då man inrättade flera nya poster som landstingsråd, säger Ulric Andersson (S).

I dag har de sex partierna inom Värmlandssamverkan Moderaterna, Centern, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet ett landstingsråd vardera medan Socialdemokraterna har två och Vänsterpartiet en. Och nu kan alltså även Sverigedemokraterna få en sådan post. Före valet sade sig partiet vilja minska på den politiska organisationen, men nu låter det annorlunda. Och partiet som under den senaste mandatperioden oftare röstat med Socialdemokraterna och Vänstern, och nu betydligt mer välvilligt inställda till partierna i Värmlandssamverkan.

– Givetvis växer Värmlandssamverkan i våra ögon att de kan ge oss den demokratiska grunden, säger Anders Ahl (SD) som knappt vågar tro att han sannolikt snart kan titulera sig landstingsråd.

Beslut tas i slutet av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.