Siktar högt i EM och OS

Uppdaterad
Publicerad

Han började rida som fyraåring på Karlstads ridklubb. Nu 13 år senare, tävlar Filip Ågren i hästhoppning både i ungdoms-OS och junior-EM.

Det är gassande hett i hagen i Skattkärr utanför Karlstad. Inte ett moln så långt ögat når och några meter bort värmer sjuttonårige Filip Ågren upp på Westend HZ, eller Eddie, som han kallas här på gården. Inne i stallet står Cardina, som är den häst som han vanligtvis tävlar med, men hon vilar sig inför Falsterbo Horse Show.

Filip Ågren galopperar mot en hektisk sommar. I slutet av juli tävlar han i EM för unga ryttare i italienska Arezza och sedan bär det av till ungdoms-OS i Nanjing i Kina med start den 16 augusti.

– Jag vet inte riktigt hur många det är som kommer vara med och jag vet inte riktigt vad vi kommer att rida på för hästar. Jag vet väldigt lite om det, så jag tror att tävlingen där är mest en rolig grej, helt enkelt.

Men innan dess är det dags för Junior-EM i Italien. Förra året slutade Filip Ågren på en fjärdeplats, precis utanför prispallen.

– Det är klart att jag vill ha en medalj i år, det vore helt grymt, men topp tio eller topp femton är ganska okej också.

Vad är det som driver dig att jobba med hästar på det här sättet ?

– Jag tycker det är väldigt kul att hålla på med hästar och träna dem och så, men det är absolut tävlingen som är det roligaste. Det är därför jag rider så mycket som jag gör.

– Man får en grym adrenalinkick när man är inne på banan. Oftast är det så att bäst förberedd vinner och det är väldigt roligt när man kommer väl förberedd och känner det, säger Filip Ågren.

Det är inte bara Filip som är hästbiten på familjen Ågrens gård utanför Skattkärr. Pappa Arne tävlar i hoppning och mamma Karin i dressyr. Familjen har fem hästar och ytterligare några inackorderingar. Ett riktigt familjeföretag.

Hur är Filip som ryttare ?

– Väldigt noggrann, målmedveten och fokuserad, säger Filips mamma Karin Ågren.

Hon berättar att det visserligen kan bli slitningar i familjen ibland, men att det är en fantastisk förmån att få delta i Filips liv på det här sättet.

– Hur många är det som får campa med sina barn varje helg ? För det är det vi gör. Vi bor i bussen och umgås i princip dygnet runt.

– Det är klart att det kan vara lite irriterande ibland, att det inte alltid är helt lätt, men oftast går det väldigt bra. Jag har väldigt stor fördel av att ha mina föräldrar med mig hela tiden, säger Filip Ågren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.