Sju röster avgör i Kristinehamn

Publicerad

Sverigedemokraterna i Kristinehamn är bara sju röster ifrån att ta ett mandat från Socialdemokraterna, det visar en uträkning av valforskaren Tomas Denk. S, V och MP kan förlora sin majoritet i fullmäktige.

Efter onsdagsräkningen står det klart att Sverigedemokraterna i Kristinehamn är bara sju ynka röster ifrån att ta ett mandat från Socialdemokraterna. Om SD skulle lyckas ta mandaten så innebär det att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern förlorar sin majoritet i fullmäktige. Först idag väntas den slutgiltiga mandatfördelningen vara klar efter att Kristinehamnsrösterna kontrollräknats på länsstyrelsen.

– Man kan inte slå upp champagnen riktigt än utan vi får bita på naglarna ett tag till, säger Bjarne Andersson (S) kommunalråd i Kristinehamn.

Vid sluträkningen på länsstyrelsen så bedöms och räknas alla röster en gång till. och det kan alltså göras nya bedömningar på röster som tidigare underkänts.

–  Det kan ju hända att vi hittar sju röster när vi kontrollräknar här. Det får vi se och då kan det ändra mandatfördelningen helt och hållet, säger Gith Nilsson valansvarig på länsstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.