Sjuka efter jacuzzibad

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer som badat i en jacuzzi i Karlstad insjuknade med misstanke om legionellainfektion.En person fick vårdas på sjukhus men ingen har blivit allvarligt sjuk.

Det var i förra veckan som sju personer som badat i en jacuzzi i Karlstad insjuknade med symptom som tydde på legionellainfektion.

Enligt landstinget kunde bakterier påvisas hos några av de som blev sjuka och en person fick vårdas på Centralsjukhuset under kort tid. Men ingen har blivit allvarligt sjuk.

Den som äger jacuzzin stängde anläggningen i väntan på provsvaren. Men miljöförvaltningen i Karlstad som tog vattenprover i jacuzzin hittade inte några spår av legionella.

Legionellabakterier kan medföra influensaliknande besvär som muskelvärk och feber, så kallad pontiacfeber, som är självläkande och snabbt övergående.

– Bakterierna kan också orsaka legionärssjuka som yttrar sig som en lunginflammation med tilltagande andningsbesvär och hosta samt med hög feber, huvudvärk, ibland diarré och förvirring, berättar Eva Mogard, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande från Landstinget i Värmland.

Hon säger också att legionellabakterien trivs i vatten och tillväxer i temperaturer mellan 20 och 45 grader, framför allt i vattenledningar, duschar, bubbelpooler, klimatanläggningar.

 Smittan sker genom inandning av vattendimma. Inkubationstiden är två till tio dagar. Legionärssjuka behandlas med antibiotika. Det är inte farligt att bada i sjövatten eller dricka vatten med legionellabakterier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.