Mer än 20 vårdplatser stängda

Publicerad

Brist på personal. Patientsäkerheten hotas. Mer än tjugo vårdplatser är avstängda i Värmland. Den här gången är det oroliga läkare som slår larm.

Stängda vårdplatser och personalbrist får läkarna att skriva till landstingsledningen för att tydliggöra sin oro.

– Situationen har blivit allt värre de sista två månaderna och de sista två veckorna har det verkligen gått över smärtgränsen, säger överläkare Anders Gustavsson vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Nu tvingas vi kompromissa med våra medicinska och etiska principer hur man handlägger patienten.

Influensa och personalbrist gör att vårdapparaten i Värmland just nu inte räcker till. Vårdkris eller inte, men nu förs frågan också upp politiskt. Oppositionen kräver svar från landstingsledningen om vad som ska göras.

Socialdemokraterna Kenneth Johannesson och Mats Sandström begär i en interpellation svar från landstingets majoritet om hur krisen drabbar vården i Värmland och vad som görs för att öppna de avstängda sjukhusplatserna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.