Skador i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Årets milda vinter har inneburit svårigheter för det värmländska skogsbruket.

Risken för körskador i skogen har därmed ökat. Samtidigt kräver skogsindustrin och skogsbruket att avverkningarna måste ske.

Det räcker inte längre att bedriva skogsbruk några veckor på året då vi har vinter. Och med allt mildare vintrar kommer snabbt problemet att det uppstår körskador. Både ifjol och i år har situationen varit besvärlig.

– De bättre avverkningarna på torrare marker tar slut och då måste andra känsligare avverkningar ske. Då uppstår bekymren, hävdar Alf Olofsson som skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Säffle.

Det är skogsentreprenörerna som gör arbetet i skogen och för dem har de milda vintrarna blivit ett bekymmer.

–Jag har lärt mig med åren hur man undviker skador. Det är Daniel Dahlström som äger fem skogsmaskiner och som idag kör en skotare som berättar.

–Det handlar om att köra efter höjdstråk och se till att man framförallt inte skadar olika vattendrag, till exempel bäckar och diken.

På ett hygge utanför Borgvik hittar vi ett bra exempel hur man skonat en vattenrik bäck. En bro med stockar har byggts och en risbädd ovanpå. Och sen ett rishinder som gör att slam i spåren från skogsmaskinerna inte rinner ner i bäcken.

– Ett bra exempel, hävdar skogskonsulenten Alf Olofsson.

Och skogsbruket har blivit bättre på att hantera körskadorna, men det finns ju undantag.

– Och då får vi ingripa och kräva att miljön återställs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.