Krögarna vill ha längre säsong

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skärgårdarna är en outnyttjad turistattraktion som skulle kunna bidra till en ökad turism i Sverige, enligt turistorganisationer i bland annat Stockholm.

Skärgårdarna är vårt Eiffeltorn eller kinesiska mur, det säger representanter för turistorganisationer, som menar att det främsta problemet är att det går för lite båtar ut till öarna. På öarna finns även gott om företagare som drabbas hårt när båtarnas turer går mer sällan.

Fiskaren Rune Wikström driver sedan 25 år tillbaka en restaurang på Möja i Stockholms skärgård. Nu har han fullt upp och det just juli som är den avgörande månaden för hans restaurang. För i mitten av augusti börjar skärgårdsbåtarna gå enligt hösttidtabellen och då blir turerna färre.

– Problemet för de som vill åka ut, när de ser att de får för lite tid på öarna backar de ur. De hinner att äta men inget annat. Då kommer de inte säger han.

”Vi har öppet på envishet”

Flera restaurangägare och intresseorganisationer har länge efterfrågat bättre kommunikationer under hösten för att locka fler besökare till skärgården, men för döva öron, enligt Rune Wikström.

– Vi kör våran restaurang året om men det är mer eller mindre på envishet vi gör det, säger han.

Skärgården riskerar att tappa turister

Enligt Stockholm Visitors Board, som marknadsför Stockholm som turiststad, riskerar skärgården att gå miste om besök av turister från Sydeuropa som tar semester senare än svenskar.

– Om man vill ta ett seriöst grepp och försöka få fler att upptäcka Stockholms skärgård så behöver vi titta närmare på det här med transporterna, säger Eva Camel Fuglseth avdelningschef Stockholm Visitors Board.

Hoppas på satsning

Skärgårdslandstingsrådet, centerpartistiska Gustav Hemming, lovar i ett mejl han ska försöka få till stånd en satsning för att förlänga skärgårdsbåtarnas sommarsäsong med flera veckor, om kommunerna och besöksföretagen är med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.