Skejt och graffiti under samma tak

Uppdaterad
Publicerad

Under Kanikebron i Karlstad träffar vi ett gäng skejtare och graffitimålare som fått ett nytt ställe att hänga på.

Att uttrycka sig fritt på väggar och murar är inget nytt. Klotter eller graffiti fanns redan för tusentals års sedan. I Roms katakomber, i Pompeji och nu – under Kanikebron i Karlstad. Här har Trafikverket upplåtit utrymmet för graffitimålare och skejtare fram till 2018.

– Det känns underbart, för mig är det optimalt, säger Henric Thåg. Dels har jag målat graffiti i tio år, dels skejtat kanske femton år. Mina två huvudintressen är nu koncenterade på samma ställe. Båda är ganska oönskade subkulturer inledningsvis, men som sedan har utvecklat sig till något större.

– För mig är det bara ett plus. Jag har absolut inget emot att åka där det är tillåtet. Det är snarare bra för då är det ingen som kommer och stör mig, säger Martin Rönnlund som är relativt ny som skejtare.

– Den här väggen har graffitimålarna längtat efter länge. Det här är optimalt, för här kan de vara året om, konstaterar Tim Hontwedt, kultursamordnare på Ungdomens hus i Karlstad. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.