Släktforskning lockar många

Publicerad

Intresset för släktforskning ökar bland värmlänningarna och under lördagen hölls släktforskardagen runt om i länet.

I Karlstad kom cirka 150 personer till arkivcentrum för att lära sig mer om sina rötter.

– Många vill veta vart de kommer ifrån och har ett historiskt eller geografiskt intresse, säger Hans Olsson som är ordförande i släktforskarföreningen i Värmland.

Han menar att intresset har ökat under de åtta år som släktforskardagen hållits. Temat på årets tillställning var soldater och bland annat hölls en föreläsning om det gamla övningsfältet vid Trossnäs.

-Det har funnits soldater vid de flesta församlingar här i Värmland, säger Hans Olsson.

Att börja släktforska är idag inte lika svårt som tidigare då de flesta register och uppgifter finns i digital form.

– Man ska börja med att fråga ut släktingar, sen bör man gå en kurs eller studiecirkel för att veta hur man tar sig vidare, säger Hans Olsson.

Lena Fjellborg var en av besökarna under dagen.

– Jag känner bara till hur det ser ut i min familj tre generationer bakåt, men jag är väldigt intresserad av att få lära mig mer om hur de levde innan det, säger hon.

Nästa år anordnas en nationell släktforskarkonferens under tre dagar på Karlstad CCC med temat migration – dåtid, nutid och framtid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.