Slår han Picassos rekord?

Uppdaterad
Publicerad

I sommar visas cirka 140 av hans klänningar. De har burits av kungligheter, filmstjärnor, artister och vanliga människor.

Kommer Lars Wallin att slå Picassoutställningens rekord med drygt 18 000 besökare? Det är i alla fall något som personalen på Kristinehamns konstmuseum hoppas. På Waldemarsudde i Stockholm slog den välkände designern Anders Zorn-utställningen, som fram till dess haft rekordet. På lördag är det vernissage i Kristinehamn.

I 24 år har couturedesignern Lars Wallin varit verksam. I sommar visas ca 140 av hans klänningar på Kristinehamns konstmuseum. De har burits av kungligheter, filmstjärnor, artister och vanliga människor. Det handlar om hantverksskicklighet och tidlöshet. En utställning som den välkände designern hoppas ska inspirera unga att satsa på den här typen av hantverk.

– Det är fantastiskt att jobba med sina händer och skapa någonting, säger han. Jag vill också att utställningen ska skapa en förståelse för hantverket och det arbete som ligger bakom.

– Det är en ohälsosam hets inom modebranschen, fortsätter Lars Wallin. Vi behöver stoppa upp lite, jobba mer för en tidlöshet och för kvalitet. Jag skapar plagg utan ”bäst före-datum”. De ska kunna ärvas eller säljas vidare.

Couture kommer från franskan och innebär en hög form av sömnadskonst. Många olika specialister är inblandade i skapandet av kläderna, sedan Lars Wallin träffat personen som ska ha plagget, och bestämt designen. Hittills har han enbart kreerat för en bestämd person, men i augusti i år kommer han för första gången att presentera en kollektion för fler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.