”Spice lika illa som heroin”

Uppdaterad
Publicerad

Drogen spice ökar kraftigt bland unga i Värmland. ”David” är en av drogens många offer. Han har upplevt de allvarliga biverkningar och efter sju års missbruk jämställer han spice med heroin. Nu vill han varna unga för drogens konsekvenser.

”David”, som egentligen heter något annat berättar för Värmlandsnytt:

– Jag förlorat mitt jobb, min familj, barnen, jag har förlorat allt, hela mitt liv har raserats på grund av spice, berättar ”David” när vi ses på Karlstads kommuns avvänjningsenhet.

”David”, som vi väljer att kalla honom är en kille i 30-års åldern som bor i Karlstad. Han började med den kemiska drogen spice för sju år sedan. Den var billig, lättåtkomlig och gav inga utslag vid urinprover.

– Det är den ideala drogen för den som vill klara drogtester i skolan och på jobbet, beskriver han.

David beställde spice på nätet och två dagar senare hade han fått drogen hemlevererad med post. I början fick han ett rus som han liknar vid det man får av cannabis. I takt med att han behövde starkare doser och större mängd tilltog biverkningarna.

– Tillslut slog det runt. Jag fick vanföreställningar och förstod inte vad som var verkligt och inte verkligt.

Avtändningen beskriver han som fruktansvärd med flera dagars kval med sömnproblem, andningsstopp och svettningar

– Det är lika illa som heroin kanske värre, säger ”David”.

När ”David” drabbades av krampanfall, andningsstopp och psykoser dövade han det med nya doser spice. Det tog honom sju svåra år, men i februari kom vändpunkten och nu har han varit drogfri i en månad.

– Jag fick vanföreställningarna som höll på i två dagar. Det skrämde skiten ur mig. Jag var jätterädd att fastna i det här för gott så jag spolade ner allt jag hade i toaletten och åkte till psykakuten. Sedan ringde jag kommunen och skrek hjälp, mer eller mindre.

Att allt fler värmländska ungdomar faller offer för drogen Spice märker man tydligt på Karlstad kommuns avvänjningsenhet.

– Vi ser till att vi aldrig har kö här utan att vi alltid har möjlighet att ta emot nya ärenden, säger P-G Öberg, alkohol och drogterapeut.

Känner du att ni lyckas hjälpa de som kommer hit att sluta med spice?

– Ja, tycker att det funkar riktigt, riktigt bra. Vi har många ungdomar som väljer en annan väg. Mycket tack vare de negativa konsekvenser det får. Vi skulle naturligtvis vilja göra mycket mer för jag tror det finns ett stort mörkertal därute.

Vad har du för budskap till de unga som funderar på att testa spice?

– Jag blir så ledsen, när jag ser unga gå och röka det. Det slutar på ett sätt och det är med psykoser eller anstalt det kan inte sluta på något annat sätt, säger ”David”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.