Kan splittra de rödgröna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya rovdjurspolitik kan komma att spräcka det rödgröna blocket.

Vid en valseger kräver Miljöpartiet att den rivs upp om de ska bilda regering med socialdemokraterna.

Det förslag till ny rovdjurspolitik som presenterades av regeringen i går öppnar för en halvering av både björn- och vargstammen. Miljöorganisationerna reagerade starkt mot förslaget och i dag gör Miljöpartiet klart att rovdjurspolitiken kan bli avgörande för regeringsbildningen om det rödgröna blocket vinner valet nästa år.

– Jag har väldigt svårt att se hur vi skulle kunna låta en sådan här sak ligga kvar, säger Miljöpartiets riksdagsledamot och miljöpolitiska talesperson Helena Leander (MP).

Socialdemokraterna har å sin sida inte tagit ställning till rovdjurspropositionen ännu.

– Den kom ju i går och vi har inte hunnit analysera den. Det går inte att svara i dag för det blir inte seriöst. Vi har ju inte ett helt departement bakom oss så det får vi vänta med, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Men Miljöpartiet svävar inte på målet. Antas alliansregeringens förslag ska det rivas upp om de rödgröna vinner valet.

– Ja, det kommer vi att kräva, säger Helena Leander (MP).

– Ingen kommentar, säger Lars Mejern Larsson (S).

Varför inte?

– För det första vet vi inte vad som gäller och vad det innebär. Och så säger de att de ska riva upp det. Jag vill veta vad det är som gäller innan jag svarar på det, säger Lars Mejern Larsson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.