Stallet – en stressfri miljö för utbrända

Uppdaterad
Publicerad

En meningsfull uppgift i livet kan vara avgörande om man behöver komma på fötter igen. I Karlstad pågår ett annorlunda projekt med att få ut människor i arbetslivet. Vad sägs om att harva manegen, sopa stallbacken och mocka hästbajs?

Det är tidig förmiddag i stallet. Egentligen är det meningen att det ska vara fullt av liv och rörelse här, men än så länge är det bara Ann-Sofie Lindkvist som är på plats av de sju som deltar i arbetsrehabiliteringen på Stall Mårgård i Karlstad.

Hon jobbade inom vården i femton år innan hon brände ut sig. Målet är att komma tillbaka till arbetslivet igen, och det är här resan sker, bland djuren i Östra Fågelvik.

– Att gå hemma och inte ha något jobb, då skulle man ju bli knäpp. Här är man ute jämt. Djuren och allt... det betyder väldigt mycket, säger Ann-Sofie Lindkvist.

Stallet en stressfri miljö

Ewa Mårgård startade verksamheten för tre år sedan, när hon upptäckte att många som hade problem med sina hästar också hade problem med sig själva.

– Man kan inte stressa i stallet. Man kan inte skynda sig, man måste ta det lugnt och komma ner till grunden av sig själv. Allt går inte så fort som man är van att jobba, man får ta det i den takten som hästen tycker att det är okej, säger Ewa Mårgård.

De flesta kommer hit via arbetsförmedlingen. Det erbjuds inte någon samtalsterapi här, det sköts på annat håll. Här är det djuren, arbetsuppgifterna och gemenskapen som står i centrum.

– Om man har gått länge utan jobb som jag har gjort, då blir man ganska självcentrerad, allt handlar hur jag mår, säger Peter Wahlund som har kommit till Stall Mårgård i två år.

– Här kan jag slippa mig själv och det är ganska skönt.

Bättre självförtroende

Alla som deltar i arbetsrehabiliteringen kommer från olika platser, de har olika problem och olika förutsättningar. Det gör att de också har stor erfarenhet tillsammans. Mötet med varandra och med andra som arbetar eller har hästar på gården, ska hjälpa dem att komma vidare. Av de som har deltagit är det ungefär hälften som kommer ut på arbetsmarknaden efteråt.

– Jag har nog fått bättre självförtroende och ridningen har ju gått framåt i förhållande till hur det var innan.  Ewa är jätteduktig på att lära ut och få en att tro på sig själv, säger Ann-Sofie Lindkvist.

– Sen är inte allt rosor här, men jag kan tackla saker bättre, jag kan ta en dålig dag och vara ganska nöjd ändå med att det är som det är, säger Peter Wahlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.