I kommunvalet fick centerpartiet sett till hela Årjängs kommun nästan 25 procent, men i Töcksfors rasade partiet från 30 procent år 2010 till 3,3 procent. Foto: SVT Grafik

Stor klyfta i Årjängs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Vem som ska styra i Årjäng är ännu en öppen fråga. Men efter valet står det klart att väljarna i kommunen är splittrade och klyftan mellan Årjäng och Töcksfors har fördjupats.

Centerpartiet får, i hela Årjängs kommun,  i stort sett samma stöd vid detta val som vid valet 2010 – runt 25 procent. Men i Töcksfors är bilden en helt annan. Där rasar Centerpartiet ihop från 30 till 3,3 procent. Istället är det framförallt KD som samlar röster.

– Det beror på att Centern vill lägga ner högstadiet här i Töcksfors. Det går inte hem här, säger Töcksforsbon Lasse Svensson.

Valet i Värmland

Att det framförallt är skolan det handlar om säger alla de Töcksforsbor som Värmlandsnytt pratar med under ett besök på orten. Och även centerledaren och förra kommunalrådet Katarina Johannesson (C) är övertygad om att det är skolfrågan det handlar om.

– Vi har ju haft en väldigt jobbig skoldiskussion i kommunen och det är klart är att det får konsekvenser, säger hon.

Står fast vid skolbeslutet

För medan Den nya alliansen med FP, KD och M lovade i valrörelsen att högstadiet i Töcksfors ska bli kvar så står Centern fast vid beslutet att lägga ner det och istället satsa på den nya skola i Årjäng som just nu byggs.

– Vi måste ha en långsiktig lösning tänka på vad som är bra för hela Årjängs kommun, det är helheten som gäller för oss, säger Katarina Johanesson (C).

12 mandat för Den nya alliansen

Vem som ska styra i Årjängs kommunen är fortfarande en öppen fråga. Den nya alliansen med FP, M KD får  tillsammans 12 mandat. Socialdemoktarerna får 11 och Centern 9. Men klart är att det är en kommun med en djup klyfta att försöka överbrygga.

– Det gäller att jobba för en enad kommun. Det är avgörande för att vi ska vara en attraktiv kommun, säger Katarina Johanesson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet