Stora narkotikabeslag

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal gränsövergångar, dessutom flyg, buss och tåg. Det är vad tulltjänstemännen i Värmland har att övervaka.

I år har tullen gjort 21 stycken narkotikabeslag. Det är färre än förra året, men samtidigt är de större. Men att hitta narkotikan är inte lätt.

– Det är jättemånga bilar som passerar över gränsen, att hitta dem eller den bilen som smugglar narkotika är ju ingen lek, säger Stefan Persson, tullinspektör i Värmland.

Klockan är elva en vanlig vardag vid Norgegränsen i Hån. Här gör idag fem tulltjänstemän kontroller av bilar och lastbilar, på jakt efter smuggelgods. Tillsammans med nio kollegor utgör dem hela kontrollverksamheten på tullen i Värmland. Tillsammans ska de övervaka alla människor som rör sig över gränsen till och från Norge, oavsett färdsätt.

– Det är en stor utmaning i Värmland, vi har ett trettiotal vägar på tettio mil gräns, vi har tåget och flyget i Karlstad. Det är en stor utmaning att hinna med alla ställen men vi försöker fördela ut oss så att vi någon gång ska vara på alla platser under en månad, säger Roger Nilsson, gruppchef för kontrollverksamgeten på tullen i Värmland.

20 kilo amfetamin

Förra året gjorde tullen 52 narkotikabeslag i Värmland. Hittills i år är samma siffra 21 men dessa beslag har å andra sidan varit stora. Till exempel har man på tre tillslag hittat totalt 20 kilo amfetamin.

– Det är både tillfälligheter, att vi är på rätt plats på rätt tidpunkt. Sen handlar det också om hur vi har jobbat, vi har varit ute mycket mer en period nu och rört oss på vägarna och då lyckats snappa upp de här fordonen, säger Roger Nilsson.

Idag blev det inga beslag för tullen i Hån. Men kontrollerna och kampen mot smugglingen fortsätter.

Känns det som ni gör någon skillnad?

– Det tycker jag att vi gör. I år har vi lyckats jättebra med större narkotikabeslag, allt vi tar försvinner ju från gatan och det är det vi sträver efter, säger Roger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.