Storfors nya ö ger storkovan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det blev klart att Värmlands största ö finns i Storfors och Filipstad väljer Storfors kommun att hårdprofilera sig som skärgårdskommun.

Statistiska centralbyrån har förändrat definitonen av vad en ö är, och när statistiken publicerades över de 50 största öarna i Sverige fanns en ny, stor ö med. Den ligger norr om Storforsälven och omges av sjöarna Storlungen, Mögsjön och Daglösen. Ena halvan av Storfors ligger nu på fastlandet medan andra halvan alltså ligger på ön.

– Det kan ju inte bli bättre än att vi får en stor ö, som är större än Hammarö, menar kommunalrådet i Storfors – Hans Jildesten (S).

Vill gräva ny kanal

Planerna är stora och Jildesten menar att kommunen nu uppfyller kriterierna för att kunna få skärgårdsstöd. Kommunen har därmed ansökt om ett stöd på åtta miljoner kronor hos Länsstyrelsen. Angående orsaken till att Storfors nu vill bli skärgårdskommun säger Jildesten till SVT Värmlandsnytt att man måste ta chansen när den finns, och menar att det kommer att göra gott för turismen i området. För pengarna som kommer med det eventuella bidraget planeras en del turistsatsningar, men även annat.

– Ja, om vi får stödet skulle vi nog börja fundera på om vi skulle kunna gräva en kanal till, för att få en ö till. Ju fler öar vi har, desto mer skärgårdsaktigt blir det ju och då kan man ju faktiskt också få en hel del båttrafik. Vi hoppas också att vi ska kunna få en turbåt som går i kanalen här.

Hans Jildesten tror att den nytillkomna ön bör öka möjligheterna för att få bidrag även från andra håll.

– Jag funderar på det här med EU-stöd nu. I och med att ett av våra största industriområden ligger på den här ön borde det kunna gå att söka lite mer pengar från EU – från socialfonder och från utvecklingsfonder, för att kunna utveckla vår industri.

Om du inte redan upptäckt det så var det här årets aprilskämt. /Red

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.