Centern förlorar sitt fasta mandat och Sverigedemokraterna tar plats på Värmlandsbänken enligt en opinionsanalys som Värmlandsnytt låtit göra.

Strid om riksdagsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Centern förlorar sitt fasta mandat och Sverigedemokraterna tar plats på Värmlandsbänken enligt en opinionsanalys som Värmlandsnytt låtit göra.

Kampen om de värmländska riksdagsplatserna är stenhård i valspurten. Det visar en analys som statsvetaren och valforskaren Thomas Denk gjort för Värmlandsnytt.

Enligt analysen tar Sverigedemokraterna för första gången plats på riksdagens Värmlandsbänk.

Valet i Värmland

– Det är riktigt roligt att vi för första gången någonsin verkar ha ett mandat på Värmlandsbanken,  jag menar Värmlandsbänken, säger partiets ordförande i Värmland Runar Filper, som själv kandiderar om en riksdagsplats, och ler.

För Centerpartiet ser det sämre ut. Partiet har som mest haft tre riksdagsmandat i Värmland. Nu riskerar man att bli helt utan fast mandat.

– Det har gått lite upp och ner i opinionsmätningarna. Inför EU-valet låg vi också tämligen lågt, men lyckades mobilisera och kommunicera våra viktiga frågor. Det är precis så vi tänker jobba inför valet nu, säger Daniel Bäckström (C), före detta kommunalråd i Säffle som nu står på första plats på Centerns riksdagslista i Värmland.

Värmland har idag nio fasta riksdagsplatser.

Thomas Denk har gjort en sammanvägning av de senaste opinionsmätningarna och sen anpassat dem till värmländska förhållanden.      

Förutom Centern tappar både socialdemokraterna och moderaterna varsitt mandat och får fyra respektive två platser.

De resterande fasta mandaten går sedan till Miljöpartiet , Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Men det är mycket små marginaler.

– Det är jämt mellan flera partier, säger Thomas Denk. 

– Fyra partier slåss om tre mandat. Det är rätt hårt så det kommer bli spännande i slutspurten att se vilka av dem som tar mandaten.

Dagens beräkning tar inte hänsyn till de så kallade utjämningsmandaten som fördelas över hela landet, och som de partier som till slut blir utan fast mandat får slåss om.

– Det ser ut att bli ett riktigt spännande val där vi kan få en sammansättning som kanske är historiskt unik för Värmland, säger Thomas Denk.

Med stora förändringar?

– Med stora förändringar både när det gäller partier och när det gäller personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet