Svårt att få dispens för sjönära boende

Uppdaterad
Publicerad

Sjöutsikt och nära till vattnet är lockbeten för att få folk att flytta eller bygga nytt i glesbygdskommunerna. Men reglerna kring strandskydd gör planerna på sjönära byggande till en snårig djungel.

Vid sjön Ömmeln på gränsen mellan Värmland och Dalsland vill en markägare bygga ett nytt fritidshusområde. Först var tanken att området skulle ha plats för upp till 60 fritidshus. Men trots att kommunen sagt ja till planerna, blir det inte så.

– Det känns tråkigt, vi strävar ju efter att kunna erbjuda attraktiva platser, så att folk vill flytta hit, säger Agneta Pettersson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden för Säffle kommun. 

Arvika och Säffle är de kommuner i Värmland som gav flest dispenser från strandskyddet under 2013. Men ibland hjälper det inte att kommunen är positiv. Länsstyrelsen granskar alla dispenser och upphävde under 2013 ett 20-tal av dispenserna.

– Länsstyrelsens uppgift är att se till att lager och regler efterföljs, konstaterar Johan Magnusson, jurist på länsstyrelsen.

”Så många som möjligt ska få sjöutsikt”

Möjligheten att få dispens är lättare i och med LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära läge. Regler som medger undantag från strandskyddet i särskilda områden som kommunerna pekat ut.

Men för området vid sjön Ömmeln hjälpte inte det. Nu har planerna krymt till ett 20-tal fritidshus. Hur det går återstår att se, men i Säffle vill man att så många som möjligt ska kunna få sjöutsikt från köksfönstret.

– Nästan alla som söker bygglov vill bygga sjönära, berättar Agneta Pettersson (C) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden för Säffle kommun. Eftersom vi har så fina strandlinjer, vill vi utnyttja de lägen som finns och försöka möta efterfrågan på strandtomter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.