Får lön för att plugga

Uppdaterad
Publicerad

I Eda kommun har man svårigheter med att hitta utbildad förskolepersonal. Nu har man tagit politiska beslut som förhoppningsvis ska ge fler behöriga i förskolorna.

Att hitta utbildad förskolepersonal i Eda kommun är svårt. När kommunen i slutet av sommaren skulle tillsätta åtta tjänster var det endast två stycken med behörighet som sökte. Just nu är tolv förskollärartjänster tillsatta med obehörig personal.

– Vi saknar idag två utbildade förskollärare, vi har två vikarier. En med en kompatibel utbildning och en utan utbildning inom yrket men lång erfarenhet som vikarie, berättar Marianne Gill som är förskollärare i Åmotfors.

– Det här är ett yrke som kanske inte har varit så populärt de sista åren. Därför är det kanske inte så många som har utbildat sig. Kanske inte kommit ut från utbildningsorterna, säger kommunalrådet i Eda kommun, Johanna Söderberg (C)

Lockar med lön under studietid

För att få fler att vidareutbilda sig till förskollärare erbjuder nu kommunen anställda att läsa in en förskollärarutbildning samtidigt som de behåller 25 procent av sin lön.

– Vi hoppas natuligtvis att några ska nappa på det här och utbilda sig, säger Johanna Söderberg (C).

Totalt är det fyra stycken inom fritids och förskola som kommer erbjudas att läsa en utbildning.

– Man måste ju börja någonstans och det här tycker vi är en god början om vi kan få upp intresset för att studera, säger Johanna Söderberg (C).

Barn kan tvingas vara hemma

På förskolan Nyckelpigan i Åmotsfors har man både problem med att hitta vikarier och utbildad personal. Skulle man inte få tag på vikarier en dag kan man bli tvungen att be barnen vara hemma.

– Om jag eller någon av de andra skulle stå här ensam och inte få tag på vikarier, då kan vi behöva vädja till dem som har barn som har 15-timmarstid, som kanske är arbetssökande, att vi inte kan ta emot dem den dagen, säger Marianne Gill.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.