Svenska kronan starkare än den norska

Publicerad

För första gången på 14 år gick den svenska kronan om den norska i dag.

Men gränshandeln i Charlottenberg ser inte ut att störas av den norska kronans fall.

Inte sedan sommaren 2000 har den svenska kronan stått så stark mot den norska som under tisdagen. Vid lunchtid var den norska kronan svagare än den svenska. Orsaken till att den norska kronan faller är det sjunkande oljepriset i kombination med en sänkt norsk styrränta.

Att den norska kronan tappar i värde skulle rent teoretiskt kunna ha betydelse för gränshandeln. Men på köpcentret i Charlottenberg tar man kursförändringarna med ro.

– Det har gått jättebra under hela december och också nu i julhandeln. Sedan första december har vi haft över 200 000 besökare här och det är långt fler än i fjol, säger köpcenterchefen Monica Nyland.

Hon ser inte heller att en försvagad norsk krona skulle ha någon betydelse för gränshandeln på sikt.

– Jag är inte alls bekymrad. Då ska det till ett extremt kronfall. Som det är i dag är det 50 procents prisskillnad på många varor vi säljer jämfört med norska priser. Det är prisskillnanden som avgör, säger Monica Nyland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.