Under ett par veckors tid protesterade besvikna bärplockare på en parkeringsplats i Umeå. Foto: Håkan Lyktberg/Svt.

Thailändsk polis utreder svensk bärplockning

Uppdaterad
Publicerad

De thailändska bärplockarnas öde i Sverige blir nu ett fall för thailändsk polis. SVT:s korrespondent Niklas Sjögren rapporterar från Bangkok.

Det är frågan om varför de thailändska plockarna inte fått ut sina löner som nu ska utredas av den thailändska polisens utredningsenhet, DSI.

De flesta av de thailändare som var i Sverige för att plocka bär under sommaren och början av hösten kommer från de fattiga nordöstra delarna av Thailand och enligt tidningen The Nation har polisen nu bekräftat att de tänker inleda en utredning.

Thailändskt uppror

”Jag slåss för rättvisan”

DSI:s chef för nordöstra Thailand, Kornwat Panprapakorn, säger till The Nation att en första undersökning visat att 500 plockare som var i Sverige, utsända av ett företag, tillsammans förlorat 100 miljoner bath (20 miljoner kronor).

– Jag slåss för rättvisan, säger den 44-årige lantbrukaren Saengjan Wipakak till SVT när vi möter honom utanför DSI:s kontor i Bangkok.

Hoppas på hjälp från staten

Saengjan Wipakak är bara en av många plockare som gjort den långa resan från hemmet i nordöst hit till Bangkok för att polisanmäla sin arbetsgivare M Phoneix Enterprise.

Han berättar att han även hoppas få hjälp från den thailändska staten när det gäller att reda ut varför plockarnas löner inte betalats ut.

– Det känns som om det är 50 procents chans att jag ska få ut min lön, säger Saengjan Wipakak till SVT.

Inga besked från arbetsgivaren

M Phoenix Enterprise juridiska ombud i Sverige har tidigare sagt till SVT att företaget inte gjort något fel och att dispyten kring plockarnas löner handlar om missförstånd.

Saengjan Wipakak säger till SVT att han och de andra plockarna inte fått någon förklaring från M Phoenix Enterprise till varför lönerna inte betalats ut.

– Vi har försökt få till möten med företaget men de har aldrig dykt upp. Själv befinner jag mig nu i en mycket svår situation, utan arbete och inkomst.

Research: Yechiela Pojanamesbaanstit

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailändskt uppror

Mer i ämnet