Tova skrev till statsministern

Uppdaterad
Publicerad

Tova Grahn från Hagfors skrev till statsministern om att hon vill ha skoluniform. Nu har hon fått svar.

”Jag vill att vi även i Sverige ska ha skoluniform. Då slipper man bli mobbad för vad man har för kläder. Jag tycker om skoluniformer och man får mer skolkänsla då”, skriver snart 11-åriga Tova Grahn i sitt brev till statsministern.

Värmlandsnytt fick tag på Tova som berättar mer:

– Vi hade engelska i skolan och pratade om att i England har dom ju skoluniformer och då tänkte jag att jag tyckte att vi också skulle ha det.

Förekommer det mobbning på skolan på grund av vilka kläder man har tycker du?

– Inte just på min skola men kanske blir en del mobbade på andra skolor.

Hur kom du på att skriva till statsministern om detta då?

– Jag frågade fröken om vi kunde få uniform och då sa hon att jag skulle skriva brev till regeringen. Jag fick hjälp av mamma att skicka brevet.

Och Tova fick också svar på sitt brev – inte från själva statsministern men från statsrådsberedningen där en medarbetare meddelar att det inte finns något som hindrar skolan från att införa uniform om skolan själva väljer att besluta detta.

Vad tycker du om svaret du fick?

– Det var ganska bra att de svarade. Men jag är besviken över att statsministern inte själv svarade på brevet, säger Tova.

Tror du att ni kommer att få ha skoluniform nu då?

– Det vet jag inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.