Hamngatan i nytt ljus

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun byter ut delar av gatubelysningen. Nattetid kommer den nya belysningen på Hamngatan att dimmas ned för att spara energi.

Det är lite extra trångt på Hamngatan i Karlstad framåt slutet av måndagsmorgonens rusningstrafik. Bilarna får samsas om utrymmet som blir över när kommunen byter ut de 60 armaturer som ska lysa upp trafiken nattetid mot LED-lampor.

– Vi byter ut lamporna för att spara energi och för att få bättre belysning, säger trafik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C), där han står ute i spöregnet.

Under vissa delar av natten kommer belysningen att dimmas ned, men det är inget som syns med blotta ögat, enligt kommunen. Det gör att ytterligare energi besparas. Sammanlagt är det sju olika belysningsanläggninar som kommunen kommer att införa det nya energisparsystemet på.

Halverad energiförbrukning

I och med att lamporna byts ut blir energiförbrukningen mer än halverad på Hamngatan, från 38 400 kilowattimmar till 16 296 kilowattimmar per år, enligt kommunen. På det sparar kommunen cirka 10 000 kronor varje år. Bytet är en del i deras mål att minska energiförbrukningen med 15 procent fram till år 2020.

Men minskningen med drygt 22 000 kilowattimmar per år på Hamngatan inte någon stor del av minskningen. På ett år förbrukar kommunen hela 8,5 miljoner kilowattimmar på bara belysning.

–Det är en pusselbit på vägen mot en mer energieffektiv och säker belysning, säger Charlotte Wedberg, miljösamordnare på Karlstad kommun.

Belysningsbytet på Hamngatan beräknas minska koldioxidutsläppen i kommunen med 4,4 ton per år. Enligt statistiska centralbyrån orsakar svenska hushållsmedlemmar i genomsnitt 7,9 ton koldioxidutsläpp per år och så kallad komsumtionsenhet. Läs mer om det här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.