Den senaste månaden har tre fall av kikhosta konstaterats i Värmland och antalet rapporterade fall har ökat i Sverige i sommar.

Tre fall av kikhosta

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden har tre fall av kikhosta konstaterats i Värmland och antalet rapporterade fall har ökat i Sverige i sommar.

Smittskydd Värmland poängterar att det är angeläget att vara uppmärksam på när personer som har nära kontakt med spädbarn har långvarig hosta. Det gäller framförallt föräldrar och syskon. Då kan man förebygga sjukdom hos små barn.

I Värmland har tre fall av kikhosta verifierats med laboratoriediagnostik den senaste månaden. Det är både barn och en vuxen men ingen av de drabbade ska ha fått några allvarliga komplikationer, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

En vuxen blir inte svårt sjuk av kikhosta men kan vara en smittkälla om personen har barn omkring sig, förklarar Ingemar Hallén.

Han säger att Värmland haft en handfull fall av kikhosta per år de senaste tio åren efter att kikhostevaccineringen kom tillbaka. Innan det var det fler fall. De flesta kikhostefallen brukar komma vintertid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.