Turbulens i (MP)

Uppdaterad
Publicerad

En intern konflikt har blossat upp inom Miljöpartiet i Karlstad. Asso Zand, som fått tredje flest personröster inom partiet, riktar stark kritik mot partitoppen för att han inte fått några tunga poster eller uppdrag.

Asso Zand politiska karriär i Miljöpartiet i Karlstad sträcker sig från slutet av 80-talet. Han har varit aktiv i flera nämnder och han var sjunde namnet på partiets lista inför höstens val. Ändå har han inte fått ett enda tugnt politisk uppdrag i kommunen. Den enda posten han nominerades till var som ersättare i Karlstad och Grums vattenverksförbund, något Asso Zand nästan såg som ett hån och avsade sig.

Toppstyrt

Asso Zand och ett tiotal andra miljöpartister, hävdar nu att partiet styrs av en maktelit.

– Det är den toppstyrda makten jag är rädd för. Alla måste delta, medlemmarna ska få styra partiet och det ska inte knytas till bara en eller två personer i partiet, säger Asso Zand.

Dåligt medlemsstöd

Maria Frisk håller inte med om kritiken och tycker att partiet är demokratiskt uppbyggt. Hon säger att Asso Zand själv anmält sig till flera poster, men vid en omröstning har han inte fått medlemmarnas stöd.

– Det är våra medlemmar på ett medlemsmöte som bestämmer vilka som ska ha poster och platser som vi förhandlar oss till i de olika politiska organisationerna. Så jag ser ingen odemokratisk process i det, säger Maria Frisk.

Du tycker inte att det är märkligt att Asso Zand inte fått någon plats?

– Nej.

Många personröster

Men däremot har Asso Zand ett stort stöd bland väljarnas, han fick 204 personkryss i kommunvalet, vilket är tredje flest i partiet. Men det har inte valberedningen tagit hänsyn till.

– Vi tycker att det är bra att det är så många som vill rösta på honom. Men sen har han inte samma stöd inom partiet som hos väljarna, säger Maria Frisk.

”Kristisk röst”

Varken Maria Frisk eller valberedningen vill säga varför Asso Zand inte nominerats till några tyngre politiska uppdrag. De säger att Asso Zand själv gärna får kontakta dem. Men han har en egen teori om varför han inte nominerats.

– Jag har varit en kritisk röst mot strömmen, mot det politiska klimatet. Kanske det har varit en anledning, att man inte får kritisera och gå emot vinden, säger Asso Zand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.