Ullenhag bemöter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Vid sitt besök i Värmland under onsdagen fick integrationsminister Erik Ullenhag (FP) svara på kritiken från Filipstads kommun.

Filipstad klarar inte av att ta emot fler asylsökande. Det hävdar kommunalrådet Per Gruvberger (S). Integrationsminister Erik Ullenhag säger nu att han framöver vill undvika tillfälliga asylboenden.

– Jag ser framför mig att vi kanske ska ha 10 000 till 15 000 fasta platser på flyktingförläggningarna. Då har man en grund för en ganska bra start för människor som kommer till Sverige och vi kan också ha en bättre dialog med kommunerna. Då slipper vi de här, som det ibland är, lite akutupphandlingarna som nu sker och som man diskuterar i Filipstad och det ska också vara målet, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Kommunalrådet Per Gruvberger (S) vill att man ska stoppa planerna på 400 nya tillfälliga asylplatser hos privata fastighetsägare i Filipstad. Det har vi berättat i Värmlandsnytt tidigare.

– Vårt största uppdrag är att klara skola och barnomsorg för de barn som kommer att bo här och det är så snabba ryck och kort varsel så vi klarar inte vi det. Och även om vi hade lite längre planeringstid skulle vi ha svårt när det blir såpass mycket tillfällig verksamhet. Vi klarar inte lokalfrågan och vi klarar inte att utbilda personal, säger Per Gruvberger.

Erik Ullenhag tycker att det är provocerande att inte alla kommuner tar samma ansvar och tar emot asylsökande.

– Därför sätter vi tryck på andra kommuner. Det finns en bred uppslutning i Sverige för att vi ska ge människor som flyr undan mördandet i Syrien och eller nu mördandet i Irak en möjlighet att få fristad i Sverige, då måste vi dra åt samma håll, staten och kommun och då måste flera kommuner var med och ta sitt ansvar.

Vad tycker du om att kommunledningen Filipstad säger nej till att ta emot fler asylsökande?

– Jag förstår diskussionen. Samtidigt är Filipstad en kommun som tagit stort ansvar och som fortfarande i dag hjälper många som är på flykt. Det jag tar till mig, är att se till att fler kommuner tar ett större ansvar och också tar ett samlat grepp om hur den här organisationen ska se ut, säger Erik Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.