Unga sämre grundtränade

Uppdaterad
Publicerad

Unga friidrottares grundfysik har försämrats. Det menar riksfriidrottsgymnasier som SVT varit i kontakt med. I Karlstad får man lägga allt mer tid på rehab.

– Jag har varit skadad i ryggen ett antal gånger, knän, fötter, säger Victoria Sandsjoe som går första året på friidrottsgymnasiet i Karlstad.

Där går även Alexandra Larsson.

– Jag har haft skadeproblem  i ryggen, foten, knäna, axlarna, allting typ, säger hon.

På friidrottsgymnasiet i Karlstad får man idag lägga mer tid på rehab och grundläggande träning. En rundringning till riksfriidrottsgymnasier som SVT har gjort visar att de ungas fysiska grundstatus har förämrats.

”Grunden från grunden”

– Den grundträning som tidigare var lite av svensk friidrotts kännetecken har fått stå tillbaka för ganska omfattande specialisering. Vi har många duktiga ungdomar som gör många bra resultat i sina respektive grenar men jag tror vi saknar grunden från grunden, säger Kim Johansson som är idrottskonsulent på Karlstad kommun.

Han tror att det finns en stress bland unga friidrottare att snabbt bli framgångsrik inom sin gren.

– Det ska gå fort och vi vill se resultat så snart som möjligt. Jag tror det kan bli en hets att uppnå resultat för att visa att man är duktig och att man får åka på mästerskap och komma in på de skolor man vill, säger Kim Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.