Ungdomshus öppnar i Säffle

Uppdaterad
Publicerad

De lade ner fritidsgården och tänkte helt nytt. Idag öppnade ungdomens hus i Säffle. Värmlandsnytt fick en förhandstitt.

– Vi har haft en fritidsgård sedan 1981, men vi ville göra något helt nytt. Vi har varit runt i Sverige och tittat på olika verksamheter och utifrån det så har vi skapat det här, säger Kenneth Gagnero, föreståndare för Ungdomshuset i Säffle.

Kommunen har satsat tre miljoner kronor på att rusta upp gamla Trätäljaskolan från 1899. Här öppnar man nu en unik verksamhet för unga mellan 13 och 25 år.

– Vi kommer att jobba mycket med kreativitet, egna initiativ, möjligheter att fantisera och skapa en egen framtid utifrån det här huset, säger Kenneth Gagnero.

Ungdomarna inreder

Det är de ungas visioner och uttryck som står i centrum. De får själva inreda delar av huset och ungdomarnas egen konst pryder väggarna.

– Jag tror att det betyder ganska mycket, säger Alexandra Ellison, som bor i Säffle.

– Det ger en möjlighet för ungdomar att visa vad de kan göra. Våga ta steget att faktiskt göra någonting och visa upp sig. Jag tror att det kommer att bli jättebra, säger kompisen Karin Hultebring Wärmlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.