Foto: SVT

Unik inventering av skärgården

Uppdaterad
Publicerad

På Hammarö genomförs just nu en skärgårdsinventering som ska bli en del av kommunens kulturmiljöprogram. Inventeringen är unik, dom flesta tidigare satsningar av det har slaget har genomförts med fokus på inlandet.

En byggnadsantikvarie och en arkeolog – båda från Värmlands museum. Sedan försommaren har de turnerat i båt och gjort strandhugg på öar och skär. De har gjort det på uppdrag av Hammarö kommun och syftet har varit att inventera lämningar från skärgårdens historia.

– Skärgården hade stor betydelse också förr i tiden. Inte bara för fiskarna, det var också en viktig transportled och var en viktig förutsättning för att de många bruken i Värmland skulle utvecklas, säger arkeologen Björn Wallbom.

Intressanta fynd

Fisket hade självklart stor betydelse förr i tiden, ofta var fiskarna också bönder eller torpare. Här har inventerarna gjort flera intressanta fynd.

– Vi har bland annat  hittat en så kallad isbinge. Fiskarna tog upp is på vintern och blandade den med sågspån. Det var den tidens kylrum, berättar byggnadsantikvarien Lena Thor.

Hemlig anläggning

Skoghallsverken skulle under kriget skyddas från flyganfall om kriget skulle drabba landet. Därför hade militären anlagt en luftvärnställning på ön Garpen. Den hade länge varit en hemlig anläggning, så för inventerarna blev det en intressant upptäckt.

– Där hittade vi ett mycket väl bevarat skyddsrum byggt 1942, berättar Lena Thor och visar bilden från anläggningen.

Vill ge en djupare berättelse

Kartläggningen är en del av en kulturhistorisk inventering i Hammarö kommun som bland annat vill belysa att skärgården har en mycket intressant historia.

– Vi vill ge folk som besöker skärgården en djupare berättelse. Den är inte bara en miljö som handlar om bad och båtturism.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.