Unik sportsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Det viktigaste är att det är kul. Så resonerar Solstadens basket i Karlstad som har gjort en unik satsning och startat ett basketlag för personer med Downs Syndrom.

Ida Magnusson är en av tolv ungdomar som mött upp i Skogbackeskolans gymnastiksal. Det är första träningen för Solstadens nybildade basketlag. Ett annorlunda lag, för alla i laget är personer med Downs syndrom.

– Mycket roligt faktiskt, säger Ida och är särskilt nöjd med att hon just prickat korgen och gjort ett snyggt mål.

– Vi är en förening där vi vill att alla ska kunna vara med och anledningen till att vi bara har personer med Downs syndrom i laget är att vi vill att de ska få vara stjärnor i det här laget, säger Magnus Skoglund, lagledare och den som startat det nya laget.

Enda laget i Sverige

Varannan tisdag ska laget träffas och träna basket. Än så länge finns ingen liga att spela i, eftersom det här laget förmodligen är det enda av sitt slag i Sverige.

– Jag känner inte till att det finns ett lag som det här någon annanstans i Sverige, säger Magnus Skoglund.

Intresset för det nya laget var större än väntat. Den nya tröjorna räckte inte till alla, men glädjen var stor och de som kommit var taggade inför att börja träna.

– De dribblade, satte skott och var riktigt duktiga. Reglerna var det väl lite sämre med, men det ska vi träna på, säger Magnus Skoglund.

Och när laget tränat en tid, lovar Magnus Skoglund att hitta lämpliga motståndare i matcher eller turneringar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.