Unik utbildning i Säffle

Publicerad

Säffle har sedan Volvo Bussar lade ner sin verksamhet förra året helt haft fokus på att skapa nya arbetstillfällen. Som ett led i den satsningen startar Säffle kommun till hösten en unik utbildning för hybridmekaniker.

Att Säffle skulle satsa på jobb i fordonsbranschen kom kanske inte som någon överraskning, men att man skulle starta en utbildning för hybridmekaniker, en yrkesgrupp som idag är i princip obefintlig, det var det nog inte många som trodde på. Säffle Lärcenter står för utbildningen och dom praktiska kunskaperna ska förvärvas i samarbete med Volvos produktutvecklig i Säffle och Herrgårdsgymnasiet.

– Ända sedan Volvo lade ner har vi haft ett samarbete med Trollhättan och tagit del av deras erfarenheter med SAAB och vi såg ett gemensamt behov av en sådan utbildning, säger Owe Johansson, rektor på Säffle Lärcenter.

– Det betyder jättemycket för oss, säger Richard Krusell, utvecklingsledare på Säffle Lärcenter och konstaterar att efterfrågan på hybridmekaniker ökar.

– Om vi pratar busstrafik så finns det redan idag ett stort behov, säger Richard Krusell.

Att utbilda hybridmekaniker i Sverige är unikt. Men tillsammans med Trollhättan och Vänersborg ska utbildningen bereda väg för ett kommande behov. Och om Säffle kommun får som dom vill kommer även Volvo att förlägga sin hybridservice för tunga fordon till orten. Och miljötänket spelar en allt större roll i kommunens framtidsplaner.

– Vi måste ställa om till ett mer miljövänligt tänk och när det gäller den tunga trafiken är det ett måste för att klara framtiden, säger kommunalrådet Dag Rogne (C)

Vad kommer det att kosta kommunen?

– Det kostar inte mer än att vi utnyttjar de pengar vi har fått.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.