Kort lärarutbildning ska minska lärarbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på ämneslärare inom matematik och naturvetenskapliga ämnen, och problemet bara växer eftersom det är få sökande till lärarhögskolorna inom just dessa ämnen. Men på Karlstads universitet utökas nu den kortare lärarutbildningen – KPU. Ett program som kan bidra till att minska lärarbristen i Sverige.

KPU står för kompletterande pedagogisk utbildning. På måndagen var det kursstart på Karlstads universitet. I bänkarna satt lite äldre studenter än vanligt. För det här är en utbildning som vänder sig till redan yrkesverksamma som kan tänka sig att byta yrkesbana och börja undervisa.

– Vi har prioriterat att ta in yrkesverksamma inom tekniska och naturvetenskapliga ämnen, eftersom det råder stor brist på lärare inom dessa ämnen, säger Nina Kilbrink, ledare för KPU-programmet på Karlstads Universitet.

Mycket stort intresse

Till skillnad från det mycket låga söktrycket till den vanliga femåriga ämnelärarutbildningen inom dessa ämnen, är intresset för den kortare utbildningen på tre terminer vid heltidsstudier mycket stort – 225 förstahandssökande till 50 heltid och 30 deltidsplatser.

Fördelningen av nya utbildningsplatser till olika högskolor och universitet blev klar först efter årsskiftet. Men då blev det klart att den korta lärarutbildningen kommer att fortsätta växa kraftigt vid Karlstads Universitet, med 45 nya permanenta platser som läggs till de redan existerande 30. I början av förra året fick dessutom universitetet 60 tillfälliga extra platser för 2014.

Antagningskrav

För att kunna söka till den kortare lärarutbildningen måste man ha minst 90 högskolepoäng motsvarande tre terminers heltidsstudier i ett ämne för att bli lärare åk 7-9 eller 120 högskolepoäng, motsvarande två års heltidsstudier i ett ämne för att bli gymnasielärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.