(V) vill ha gratis kollektivtrafik för unga

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Värmland vill att vård och kollektivtrafik ska vara gratis för unga till och med 25 år.

– Vi ser det som en välfärdsreform för ungdomar som inte har det så gott ställt, säger landstingsoppositionsrådet Anders Nilsson (V).

Under Vänsterns dag på Ransäters politikervecka presenterade partiet initiativet ”2 gånger 25” och föreslår att sjuk- och tandvård samt kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri för personer upp till och med 25 år.

– Det är en grupp som vi tror behöver stimuleras. Framför allt använder den kollektivtrafiken konsekvent och det är en hög kostnad för den, säger Anders Nilsson.

Politikerveckan i Ransäter

Hur ska det här finansieras?

– I vårt budgetförslag hade vi hundra miljoner plus när det gäller landstinget, och skulle Vänsterpartet få insteg i regeringen så kommer det att finnas mer pengar till landstingen. Vi vet inte exakt vad det här skulle kosta, men det rör sig om runt 20 miljoner kronor, säger Anders Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Ransäter

Mer i ämnet