Vägar riskerar att spolas bort

Publicerad

Skyfallen ställer till problem på många håll i länet. Flera vägar riskerar att spolas bort och mer regn är att vänta.

Den senaste tidens kraftiga nederbörd har orsakat problem. Väg 746 utanför Molkom fick stängas av, men kunde öppas för trafik under tisdagsmorgonen. Men enligt meteorolog Joel Mellin kommer det mer regn.

– De närmaste dagarna så kommer det att fortsätta med en del skurar, lokalt kraftiga skurar. Men om några dagar så kommer det bli lite mindre av skuraktiviteten.

Vad beror det kraftiga regnandet i Värmland på?

– Man kan säga att det beror på två saker: dels har vi nu haft ett omfattande djupt lågtryck som har kommit in och det har gett stora regnmängder i hela västra Sverige. Men sedan är det också ganska kallt uppe i atmosfären och då bildas det också kraftiga skurar under eftermiddagarna när solen fortfarande värmer upp marken och det har lokalt kommit väldigt stora regnmängder, säger Joel Mellin.

Kan det här bero på klimatförändringen?

– Det är väldigt svårt att säga om så enstaka tillfällen att det skulle bero på klimatförändringar. Vi vet att det kommer att bli större sannolikhet för extrema vädersituationer, säger Joel Mellin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.