Vallar har byggts

Uppdaterad
Publicerad

Avspärrade broar, raserade vägar och vattenskadade hus i Kristinehamn i översvämningens spår. 

Idag på förmiddagen höll kommunen presskonferens. Enligt Per Modin, räddningschef på Bergslagens räddningstjänst håller det akuta läget i Kristinehamn håller på att förbättras. Sänkta vattenflöden och gynnsammare väderprognoser ger visst hopp. 

Under natten har hemvärnet byggt vallar för att skydda de mest utsatta fastigheterna i stadsdelen Strand där gatorna igår förvandlades till forsar. Hemvärnet har också bevakat dammarna vid Niklasdamm, Ängtorp och Lövåssjön.

Stabilt läge för dammarna

– Dammarna var överbelastade igår men under natten har nivåerna sjunkit med 45 cm, säger räddningschefen Per Modin. Nivåerna ligger nu inom vad dammarna klarar av. Kommunen har också tagit in experter för att bedöma hur vattennivåerna kan komma att utvecklas.

E18 är fortfarande avstängd. Vattnet står på vägbanan och en ensam övergiven bil står kvar i vattenmassorna. När E18 kan öppna igen är oklart. Under tiden leds trafiken om genom Kristinehamn. Samtidigt har flera vägar spolats bort helt men arbetet att återställa dem måste vänta tills det strömmande vattnet upphört. För att klara sjuktransporter och andra nödsituationer har kommunen tillgång till två bandvagnar.

Kommunen rekommenderar alla att fortsätta koka kranvattnet innan det dricks. Det är osäkert om förorenat vatten har trängt in i dricksvattensystemet. Prover är skickade på analys och svaren beräknas komma det närmsta dygnet.

Broarna undersöks

Nu börjar det omfattade arbetet med att undersöka de broarna i kommunen. Det finns risk att flera av dem är underminerade av vattnet. Därför är alla broar över Varnan avspärrade. 

Tekniska kontoret har personal ute för att undersöka broarna innan avspärrningarna kan hävas. 

Under gårdagen arbetade mellan 60-70 personer från räddningstjänst och kommun, tillsammans med 30-talet poliser. Polisen fick ta in förstärkningar inte bara från övriga Värmland och även från Örebro. Nu hoppas man på torrare väderlek för att ytterligare förbättra läget

– Vattnet flyter nu i sina normala fåror igen. Det förutspås inte så mycket regn, mellan 5-8 mm och ingen åska, säger Per Modin.

Under tiden jobbar kommunen och försäkringsbolag vidare med att försöka hjälpa alla de som ännu inte nåtts av hjälp utan fått klara sig själva.

– Många har haft ett gott tålamod och gjort mycket själva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.