Vandringsleder ska locka turister

Uppdaterad
Publicerad

Värmländska vandringsleder börjar bli kända.

Sju kvalitetsmärkta vandringsleder finns nu i Värmland. Alla har information på svenska, engelska och tyska och de marknadsförs på olika sätt både inom och utom Sverige. På Huhållningssällskapet finns förhoppningar om ett internationellt genombrott.

– Jag tror att Värmland har potential att bli en stor internationell vandringsdestination, säger Ylva Gustafsson, projektledare på Hushållningssällskapet.

Järnleden i östra länet har blivit utsedd till en av Sveriges tio finaste vandringsleder och besöksantalet bara mellan juni och augusti steg från förra årets 160 till 800 i somras. Under flera år har Hushållningssällskapet arbetat med lokala aktörer för att få fart på vandringsturismen.

– Vi har märkt en femtioprocentig ökning hos oss i sommar, till 30 000 besökare, och vi är övertygade om att en del av våra besökare går Järnleden, konstaterar Eva Bodinger på Nässundets Station med bageri och restaurant. Bland annat har vi kunnat erbjuda en matsäck till dem som vandrar. Vi fyller en ryggsäck som de sedan kan lämna tillbaka på Niklasdamm, en fantastisk handelsträdgård, som vi har mycket samarbete med sedan leden kom till. Och det finns många fler som skulle kunna ansluta sig till det här samarbetet.

De mest överraskande besöksmål kan plötsligt dyka upp längs lederna, som Pelargonmuseet i Niklasdamm.

– Det fina med vandringen är att det är en lång säsong, från slutet av april till älgjakten i oktober, säger Ylva Gustafsson. Det blir ett underlag utöver de där som kommer mitt i sommaren och det är jätteviktigt för att få igång turismen på landsbygden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.